Terug naar site

The season is always the real thing: ayurveda en eten volgens het seizoen

3 december 2020

Een duurzaam, gezond voedingspatroon bestaat uit onder andere het eten van lokale seizoensproducten. Dit is een advies dat al eeuwenlang onderdeel is van de ayurvedische visie op voeding.

Er zijn volgens ayurveda een aantal belangrijke factoren die bepalen hoe je eet en die dus invloed hebben op je metabolisme. Een van deze factoren is omgeving en gezelschap.

Wat hierbij meespeelt is hoe je je voelt tussen het gezelschap waarmee je eet. Misschien eet je juist vaak alleen en voel je je daardoor soms eenzaam of vind je het heerlijk ontspannen.

Ook de omgeving zoals de ruimte waarin je je bevindt alsmede het klimaat buiten en welk seizoen het momenteel is zijn van belang. Eten volgens dit seizoen, net zoals eten volgens het moment van de dag, hoort hierbij.

Er is een reden dat bepaalde voeding in bepaalde seizoenen groeit en dat je bepaalde voeding in bepaalde seizoenen meer nodig hebt dan in andere seizoenen. Vergeet dat niet!

Hoe kun je nu het beste ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk volgens het seizoen eet?

Op internet zijn veel groente en fruit seizoenskalenders te vinden. Kies er een die jou vrolijk maakt. Print hem uit en hang op de ijskast. Je kunt deze ook opslaan op je telefoon zodat je tijdens het boodschappen doen altijd kunt checken of wat je koopt ook bij het seizoen hoort. Een klein ezelsbruggetje: vaak zijn de groente en fruit die in de aanbieding zijn bij de supermarkten van het huidige seizoen.