Terug naar site

Een kijkje in de praktijk: een jonge dame met prikkelbare darmen en stressklachten komt voor een voedingsconsult

8 januari 2022

Ben je benieuwd hoe een voedingsconsult verloopt? Hierbij lees je over een praktijkvoorbeeld door yoga diëtist, gezondheidswetenschapper en lifestyle coach Coline Schoonbeek.

Die dag kwam A. op het spreekuur. Een hele beweeglijke, vluchtig sprekende en vriendelijke vrouw van 28 jaar oud. Wat direct opvalt is de spanning die ze met zich meedraagt. Een soort beladen energieveld wat erg voelbaar is. Ze vertelt dat ze vaak last heeft van darmklachten, iets waar ze zich naar de buitenwereld toe erg voor schaamt. Terwijl ze haar verhaal doet begint het duidelijk te worden hoeveel stress zij in het dagelijks leven ervaart. Uit de Yoga Dieet persoonlijkheidstest blijkt dat A. overduidelijk het type Lively Yellow is en de klachten die zij ervaart passen ook erg goed bij dit type.

Los van de klachten waarvoor ze in eerste instantie op consult komt en die erg belastend zijn, stelt A. enorm veel hoge eisen aan zichzelf. Voor de buitenwereld is ze een vrouw die alles ‘perfect’ voor elkaar heeft: een goede baan, slank figuur, knappe kop, leuke vrienden en soortgelijke zaken die snel als ‘perfect’ kunnen worden bestempeld. Van buiten een prachtig beeld, maar van binnen lijdt A. verschrikkelijk. Haar prestatiedrang zorgt ervoor dat ze zichzelf continu moet verbeteren en bezig moet zijn om ‘perfect’ te zijn. Vooral het wereldje waarin ze leeft geeft haar een enorme druk om het ideale plaatje dat zij voor zichzelf heeft bedacht na te streven. Het is nooit goed genoeg.

We bespreken de voedingsgewoonten van A. en gaan de komende tijd onderzoeken welke producten haar darmklachten verergeren. Ook gaat zij aan de slag met de voedingslijsten passende bij haar type om te ervaren hoe ze zich voelt bij deze manier van eten. Echter, voeding is in haar geval niet de enige oorzaak van haar klachten. Haar stressniveau zorgt letterlijk voor een druk op haar darmen waardoor deze voedsel niet meer optimaal verteren. Om zich vitaal te voelen zal A. de enorm hoge eisen die ze aan zichzelf stelt bij moeten schroeven omdat dit zorgt voor frictie en dus voor stress. A. gaat starten met mindfulness waarbij ze verschillende technieken leert om meer rust te krijgen. Ze heeft nog een hele weg te gaan maar de weg die ze gekozen heeft is zeker een hele goede. Wordt vervolgd..