Terug naar site

De filosofie van yoga: hoe staat deze in verbinding met ayurveda?

9 oktober 2020

Zowel ayurveda als yoga hebben als uiteindelijk doel om met behulp van gezondheid verlichting te bereiken en daarom kunnen zij gezien worden als zusjes. Hoe zit dit nu precies? 

Volgens de yogafilosofie bestaat yoga uit 8 onderdelen, de Yoga Sutra's genoemd. Dit is eigenlijk een soort pad met als doel om verlichting te bereiken. De onderdelen van dit pad zijn, net als ayurveda, eeuwenoud en door de Indiase filosoof Patanjali op schrift gezet. Deze onderdelen gaan over sociale en persoonlijke gedragsregels, yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, het rust geven aan de zintuigen, concentratie, meditatie en uiteindelijk verlichting.

Yoga is dus veel meer dan alleen een fysieke work-out zoals yoga bekend staat. Het beoefenen van yoga is een van de manieren om meer rust te vinden. Doordat je de verbinding met je lijf opzoekt en je concentreert op je ademhaling, kom je uit je hoofd en word je kalmer. Je traint dus de mind, maar brengt ook evenwicht en harmonie in je body. 

Volgens ayurveda leidt gezondheid tot verlichting. Hierbij worden de onderdelen van de yogafilosofie op een therapeutische manier gebruikt. Deze onderdelen beïnvloeden namelijk het bewustzijn, dieet en leefstijl, routines om body en mind zuiver en in balans te houden en vitaliteit van body en mind. De sleutel naar gezondheid dus. Daarentegen kan ayurveda heel goed van belang zijn voor mensen die yoga beoefenen. De manier van eten en leven volgens ayurveda, of de ayurvedische gezondheidsleer sluit nauw aan bij de yogafilosofie.