Terug naar site

Mindful eten, hoe doe je dat? De beste tips!

6 oktober 2020

Wanneer je bewust leeft kan jouw body zelf goed aangeven wat het op welk moment nodig heeft, waaronder welke voeding. Door onze overactieve mind kunnen we niet altijd meer goed aanvoelen wat onze fysieke behoeftes zijn. Dit kan voedingsgerelateerde problemen geven. Mindfulness kan hierbij helpen.

Wat is mindfulnes?

Volgens Yoga International is mindfulness het beoefenen van het bewustzijn van het huidige moment, wat in elke situatie kan worden toegepast. Met andere woorden, het is een manier om je actief bewust te zijn van wat je doet terwijl je het doet. Mindfulness gaat dus over leven in het huidige moment. Het gaat erom dat je bewuster bent op elk moment en volledig aandachtig betrokken bent bij wat er in de omgeving gebeurt, met acceptatie en zonder oordeel. Mindfulness kan ervoor zorgen dat er meer kalmte wordt gecreëerd.

Hoe pas je mindfulness toe als het gaat om jouw eetgewoonten?

Mindful eten is een manier om mindfulness toe te passen als het gaat om jouw voedingspatroon. Mindful eten kan je helpen beter te eten, maar hoe pak je dit aan? Hoe eet je meer bewust en dus meer mindful? Bewust eten en het maken van bewuste keuzes zorgen voor het meer genieten van eten en gezondere eetgewoonten.

Het aanvoelen van jouw honger- en verzadigingsgevoel, bewust kiezen, voedselbereiding en portiecontrole. Dit zijn allemaal aspecten waarbij je mindfulness in kan zetten. Nog even terug naar wat mindfulness is. Mindfulness is het beoefenen van het bewustzijn van het huidige moment, wat in elke situatie kan worden toegepast of met andere woorden, leven in het huidige moment.

Luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel

Ieder mens wordt geboren met een natuurlijk honger- en verzadigingsgevoel. Door omgevingsfactoren (bijvoorbeeld alle verleidingen om ons heen) en gedachten over voeding (zoals jezelf bepaalde voeding verbieden), kunnen we zo afgeleid raken dat we deze natuurlijke gevoelens niet meer zo goed lijken op te merken. Hierbij kan mindfulness helpen. Dit doe je door iedere keer als je een voedselkeuze gaat maken stil te staan bij wat je nu echt voelt in je body: heeft jouw body nu echt behoefte aan een maaltijd of snack of is er een andere reden voor dat je gaat eten? En als je goed kunt voelen, kun je dan ook opmerken aan welke voeding je op dat moment behoefte hebt? Het maakt niet uit wat je kiest, zolang je maar bewuste keuzes maakt. Op die manier pak jij de controle over wat je doet en voel je je niet of minder spijtig als je een keer wat minder gezond doet.

Het is dus aan te raden om over het algemeen te eten wanneer je honger hebt en niet wanneer je geen honger hebt. Natuurlijk is het anders als je een keer een feestje hebt of jezelf wat lekkers wilt gunnen. Geniet hier dan ook volledig van, met aandacht en als een bewuste keuze. Echter in de basis is het aan te raden om eten niet uit te stellen als je honger hebt. Dat kan namelijk de drang naar ongezonde voeding juist uitlokken. Hoe meer honger je hebt, hoe lastiger het is bewust te kiezen!

Als je eet, probeer dan niet teveel te eten. Maar wat is veel? Stop bij voorkeur wanneer je je gevoelsmatig voor ongeveer 75% verzadigd voelt. Als je het gevoel hebt dat je niet meer op kunt staan of even kunt wandelen na het eten, dan heb je waarschijnlijk teveel gegeten. Dit voel je allemaal beter aan als je aandachtig eet, er de tijd voor neemt, goed kauwt en proeft en in een rustige setting zonder teveel afleiding. Blijf vervolgens na het eten nog even rustig zitten om zo het eten beter te verteren en te voelen hoe je reageert op de maaltijd.

Bewust kiezen, voedselbereiding en portiecontrole

Voordat je aan de slag gaat met bewuster eten en meer contact zoeken met je body, zul je vaak ook nog de juiste voeding moeten kiezen en bereiden. Zoals hierboven beschreven kan het helpen bij honger het eten niet uit te stellen maar altijd vast wat te nemen. Het kan bijvoorbeeld helpen om niet met honger naar de supermarkt te gaan. Als je gaat koken of jouw eten klaarmaakt, doe dit dan met liefde, respect en plezier. Als je alles gehaast doet, dan kan de stress letterlijk in je voeding gaan zitten. Niet dat de voeding zelf verandert, maar gehaast bereiden en eten, net zoals onbewust kiezen, zorgt voor een onrustig lijf.

En hoe zit dat dan met de porties? Je hebt al kunnen lezen hoe je beter luistert naar je honger- en verzadigingsgevoel. Dat is de belangrijkste tool en hier heb je tijd voor nodig. Wat kan helpen om hoeveelheden te kiezen: je kunt beginnen met wat minder eten maken of opscheppen. Je kunt ook van een kleiner bord eten. Als je hierna nog honger hebt, dan kun je altijd iets extra nemen. Een portie eten van een kantine, restaurant of shop met snacks zegt niets over wat goed is voor jou. Elke body is anders en heeft andere behoeften. Dus laat je niet leiden door deze hoeveelheden. Soms is het te weinig, maar meestal teveel. Alleen jij kunt bepalen wat goed voor jou is door mindful te zijn.