Terug naar site

Eten voor en na yoga: wat kun je het beste eten om zoveel mogelijk uit jouw yogasessies te halen?

30 maart 2021

Kun je yoga beter voor of na het ontbijt doen? Moet je veel eiwitten eten na yoga? Mag je water drinken tijdens yoga? Dit zijn voorbeelden van vragen die vaak worden gesteld en daar geven we graag antwoord op! 

Laten we starten met de vraag over het ontbijt. Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk met een lege maag je yogales of oefeningen te doen. Dit heeft als doel dat de energie naar de beoefening gaat in plaats van naar je spijsvertering. Daarbij voelt het gewoon niet lekker om met een gevulde maag te buigen en te twisten. Je kunt dus het beste je ontbijt na de yoga nemen. Wel kun je iets kleins eten wat je maag niet zo vult en wat niet zoveel tijd nodig heeft om te verteren. Een beetje gezonde koolhydraten kan zelfs wat extra energie geven om de yoga vol te houden. Denk bijvoorbeeld aan wat (gedroogd) fruit, ongezouten nootjes of een smoothie. Dit geldt ook als je later op de dag yoga doet. Een gemiddelde maaltijd heeft zo'n drie uur nodig om je maag te verlaten. Wacht daarom na het eten minstens drie uur zodat je met een lege maag aan de slag gaat. 

Dan is het nu tijd voor de vraag: wat moet je eten na yoga en hoe zit het met eiwitten? Na de yoga kun je lekker gaan eten want een gevulde maag zit je niet meer in de weg. Heb je een rustige vorm van yoga zoals yin of restorative yoga gedaan, dan hoef je niet zo te letten op je inname van eiwitten. Echter, na een intensieve yoga zoals vinyasa of astanga, is het voor herstel van je spieren en maximale spiereiwitsynthese zeker raadzaam om extra eiwitten te eten. Eet daarom binnen een uur na de yoga een eiwitrijke snack (bijvoorbeeld noten, zaden, yoghurt of kwark, een cracker met pindakaas, een gekookt ei, een stuk kaas e.d.) of -indien je toch ging eten- een volwaardige maaltijd (wil je meer weten over wat een volwaardige maaltijd inhoudt, check dan deze yoga dieetblog). Verder is aan te raden om in de volgende 24 uur na intensieve yoga erop te letten dat elke maaltijd die je neemt eiwitten bevat. 

En hoe zit het met vocht?Je drinkt bij voorkeur niet tijdens de yoga zodat je kunt focussen op je oefeningen. Het is belangrijk om bij intensieve, dynamische yogasoorten (en vooral ook bij hot yoga) op je vochtinname te letten. Zelfs het verliezen van kleine hoeveelheden lichaamsvocht kan namelijk krampen, hoofdpijn of zwakte veroorzaken. Hoeveel je moet drinken is lastig te zeggen maar we geven hierbij een gemiddeld advies. Je kunt bijvoorbeeld in het uur voor je yogasessie alvast een flesje water drinken. Vervolgens kun je na de les in de volgende uren je vochtverlies compenseren. Aan te raden is om 150% van je vochtverlies aan te vullen. Vochtverlies is bij bovengenoemde yogasoorten gemiddeld 200 milliliter vocht per 15 minuten. Heb je een uur hot yoga gedaan, dan drink je in de uren daarna dus bij voorkeur 1,2 liter vocht (dit kan van water, kruidenthee of andere dranken zijn).

En verder… Zorg ervoor dat je over het algemeen een gezonde basisvoeding hebt. Voeding die je lichaam echt voedt en tegelijkertijd je yoga tegemoet komt. Volgens de holistische benadering: voed body, mind & soul!